E-gov Awards voor lage-emissiezone en Zonnekaart

Het team achter het systeem voor de lage-emissiezone in Antwerpen
Het team achter het systeem voor de lage-emissiezone in Antwerpen

 

De Vlaamse overheid viel tijdens de uitreiking van de E-gov Awards van Agoria twee keer in de prijzen. In de categorie Open Data won Zonnekaart Vlaanderen. Het systeem achter de lage-emissiezone in Antwerpen haalde het in de categorie Beste Project. 

Agoria beloont met deze awards overheidsdiensten die beloftevolle e-gov-projecten realiseerden. Een onafhankelijke jury beoordeelde elk project op 5 criteria:

  • gebruiksvriendelijkheid
  • rendabiliteit
  • innovatie
  • zin voor samenwerking
  • open data

 

Zonnekaart

Wat? Op de online Zonnekaart Vlaanderen kom je te weten hoe je dak scoort voor zonne-energie. Je hoeft alleen maar je adres in te tikken en de Zonnekaart toont hoe geschikt de delen van je dak zijn om zonne-energie op te wekken. 

Won? De award voor Open Data

Van wie? Het Vlaams Energieagentschap, Informatie Vlaanderen, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, GIM en One Agency
 

Lage-emissiezone

Wat? Om de luchtkwaliteit te verbeteren, voerde Antwerpen een lage-emissiezone in. Hierdoor mogen bepaalde voertuigen (vooral oudere dieselwagens) die zone niet meer binnen. Het systeem dat kijkt of je wagen de stad nog mag inrijden, combineert slimme camera’s met informatie uit verschillende databanken. Bij elke stap wordt alleen de broodnodige informatie gedeeld tussen de partners, waardoor de privacy van de burgers gewaarborgd blijft. De software-oplossing kan ook hergebruikt worden.

Won? Award voor Beste Project, maar was ook genomineerd voor de categorie Innovatie 

Van wie? Informatie Vlaanderen, Departement Omgeving, federale databanken, Digipolis en de stad Antwerpen

Wil je meer informatie? Die vindt je voor de Zonnekaart op de website van het Vlaamse Energieagentschap. Voor de Lage-emissiezone kun je terecht op de website over de Werking van de Vlaamse overheid.

Reacties

Proficiat

mona mertens - Departement Landbouw en Visserij - 08/12/2017 - 04:25

Proficiat aan de winnende teams!

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.