Uitgever maaltijdcheques gehackt: pas op voor phishing

Uitgever maaltijdcheques gehackt: pas op voor phishing

Edenred, de uitgever van onze maaltijdcheques, is het slachtoffer geworden van hackers. Enkele diensten zijn uitgeschakeld. Pas ook extra op voor phishing: geef nooit je gebruikersnaam en inloggegevens aan een wildvreemde.

Edenred benadrukt dat de hackers geen gevoelige informatie konden verkrijgen, zoals de pincodes, wachtwoorden of de transacties van zijn gebruikers.

De hackers konden wel toegang krijgen tot een database met namen en e-mailadressen van klanten. Dat verhoogt het risico op phishingpraktijken, waarbij internetcriminelen jou je inloggegevens proberen te ontfutselen via een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van Edenred. Wees dus extra voorzichtig en geef nooit je inloggegevens door.

Uit voorzorg heeft Edenred ook enkele diensten uitgeschakeld. Zo kan je op dit ogenblik je saldo niet raadplegen via de app.

Hoe je verdachte mails kan herkennen, lees je in dit artikel.

Edenred maakte ook een FAQ over het incident.

Reacties

hoe zit het met schadevergoeding wegens (bewust!) lekken van privacy gegevens?

Bart Nelis - DKB / Communicatie - 16/06/2017 - 06:52

Je zou van een betaalinstelling verwachten dat ze hun security op poten hebben. Maar neen. Er is zogenaamd geen gevoelige informatie gelekt. Ben het daar niet mee eens. Gewoon het feit dat ik daar klant ben is in mijn ogen gevoelige informatie want de klantrelatie is confidentieel. Ik verwacht een actie van de Vlaamse Overheid - die wat privacybewaking een absoluuuuute voorbeeldfunctie heeft en dus juridische stappen moet ondernemen. In een tijd waar identiteitsdiefstal meer en meer schering en inslag wordt en waar minder digitaal vaardigen steeds makkelijker ten prooi vallen aan phishing lijkt me dit de enige moreel juiste handeling. Een overheid die zijn eigen wetten niet afdwingt is een slechte grap. Voorts vermoed ik dat er wel eens wat meer gelekt zou kunnen zijn dan edenred beweert.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.