Blog Gezond bewegen: 'Heel even waande ik me een topsporter'

Joris Recko van Vlaams Energieagentschap neemt deel aan Gezond bewegen.

Joris Recko (40) is coördinator van het team Beleid - Cluster energie-efficiëntie bij het Vlaams Energieagentschap.

Een beetje van moetes. Dat was de manier om Joris opnieuw te laten sporten. De excuses stapelden zich op en er was zachte dwang nodig om hem uit de zetel te halen. Zijn BMI mocht ook omlaag, vond de huisdokter. Omdat groeien er op Joris zijn leeftijd niet meer inzit, was vermageren het te volgen pad. 

Gezond bewegen kwam voor Joris op het juiste moment. Twaalf weken lang een trainingsschema volgen om de luie hond in zichzelf een schop te geven en het plezier in sporten terug te vinden. Twaalf weken om routine op te bouwen en een gezonde gewoonte aan te kweken, om ook na afloop sport een vaste plek in zijn leven te geven.

 

Kathedraal

Voor alle gebouwen geldt dat als je gedurende een aantal jaren geen goed gepland onderhoud uitvoert, de tekenen van verval zich snel laten zien.

En dat geldt ook voor de kathedraal van een lichaam. Toegegeven, ik heb nooit de ambitie gehad om tot een kathedraal van een lichaam te komen. Genetisch was de basis er niet, en uren in de fitness doorbrengen genoot ook niet echt mijn voorkeur.

Maar onlangs mocht ik, samen met mijn huisdokter - 'ge zijt precies een beetje verdikt' - vaststellen dat er zich serieus wat restauratiewerken opdringen, om het kapelleke van mijn lijf weer wat religieus verantwoord te maken.

Onder het motto ‘strak in 2017’ - officieel ook Gezond bewegen genaamd - gaan de restauratiewerken nu al de zevende week in. De weg naar een mooi strak landelijk kerkje is nog lang, maar de eerste overtollige 3,8 kg zijn reeds verwijderd.

Er weerklinkt alweer een lofzang in het kapelleke …

 

Hond

Ik leid aan dwangmatige planningsneurose, zo is gebleken. Toch wat betreft het inplannen van mijn drie trainingsmomenten. Uit de onderhandelingen met het thuisfront kwamen maandag, woensdag en vrijdag als beste trainingsmomenten uit de bus. Op die manier wordt het evenwicht job – gezin – vrije tijd – Gezond bewegen behouden.

Dat betekent dus dat er gelopen zal worden op maandag-, woensdag- en vrijdagavond. Ook als het geen weer is om een hond door te sturen. Maar daar klopt dus iets niet mee, met dat spreekwoord.

Onlangs was het weer van dat: zwiepende bomen door de wind en malse regen die alles doorweekt. Maar het was woensdagavond, dus loopschoenen aan en hup, naar buiten. De enige levende wezens die je op zo’n moment tegenkomt, zijn honden die uitgelaten worden door hun baasje. En de enige die daar vrolijk bij ronddartelt, is die hond.

Bij deze dus een pleidooi om dat spreekwoord over rotslecht weer aan te passen: het is weer om een hond door te jagen. En dwangmatige planningsneuroten …

 

Topsporter

In het licht van de straatlantaarns leek het wel alsof de regen met bakken uit de lucht viel. En toegegeven, na mijn looptraining van een dik half uur, stond ik als een natte hond te druppen op de deurmat. Wat vrouwlief dan weer niet leuk vond, maar dat doet hier niet ter zake.

Maar daarbuiten, in het donker, met de regen en wind in mijn gezicht, muziek in mijn oren en het gevoel dat ik kon blijven lopen, waande ik me even een topsporter.

Toegegeven, snelheid, noch afgelegde afstand van die avond rechtvaardigen enigszins mijn stille claim van topsportersstatuut. Maar het gevoel het te zijn, al was het maar heel even, was er wel.

En dat, dat is echt wel een fijn gevoel …

 

Mike en Ben

Mike Kerr en Ben Thatcher heten ze, mijn zo goed als vaste looppartners. De laatste weken lopen we samen. Drie keer per week.

Nu ja, ik loop en zij lopen mee. In mijn oren, op mijn mp3-speler. Mike en Ben maken namelijk muziek. Heel goeie muziek, vind ik. De perfecte muziek om mee te lopen, zo is gebleken voor mij. Weg irritant gepiep van de hartslagmeter als ik weer even niet in mijn zone zit (Gezond bewegen doe je best in een persoonlijk vastgestelde hartslagzone). Gedaan met een hoofd dat volloopt met malende gedachten.

Alleen nog lopen, in het ritme van hun muziek en genieten zowaar.

Straffe mannen, Mike en Ben …

Joris

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.