Blog Gezond bewegen: 'Ik wou mijn zieke collega een hart onder de riem steken'

Carine Buysse (GDPB) blogt over haar deelname aan Gezond bewegen

Carine Buysse (48) werkt bij de Gemeenschappelijk Dienst voor Preventie en Bescherming. Vol goede moed stelde ze zich kandidaat voor Gezond bewegen. Toen een collega van haar te horen kreeg dat ze kanker heeft, twijfelde Carine niet en schreef ze zich in voor de Antwerp 10 Miles. Het werden 10 mijl ten voordele van Kom op tegen Kanker, ook al was ze niet grondig voorbereid.

In september 2016 kwam de uitnodiging voor dit project in mijn mailbox terecht. Eén zin in de tekst triggerde mij: 'Schrijf een motivatie waarom we jou zouden selecteren voor dit project'. 

Dat leek me een mooie dubbele uitdaging: een gegronde motivatie schrijven, en bij de effectieve selectie, ook de tijd vrijmaken om aan dit project deel te nemen. Ik had vroeger nog gelopen maar omwille van diverse redenen was dat op de achtergrond geraakt. Gevolg: ik heb regelmatig rugpijn.

 

Eerst de schok, dan chocolade

De verplichte fitheidstest bij de aanvang zag ik niet als onoverkomelijk, aangezien ik nog altijd over een basisconditie beschikte. Dat dacht ik toch …

Het resultaat van die test was voor mij een schok. Er was weinig positief in terug te vinden. Daar moest ik even van bekomen en in tegenstelling tot wat Michelle in haar blog meegaf, greep ik wél naar de reep chocolade.

 

Aan de slag

De Chinezen - gekend voor hun wijsheden en spreuken - lieten ooit optekenen: 'Zelfs een tocht van 1000 mijlen begint met de eerste stap'. Een passende leuze voor het traject dat ik had aangevat. Opgeven staat niet in mijn woordenboek en tegenslagen zijn er enkel om overwonnen te worden!

Met die vechtersmentaliteit ging ik aan de slag. Coach Luk had een trainingsprogramma uitgewerkt en geprogrammeerd in de hartslagmeter. Ik moest dat schema alleen in de praktijk omzetten. Eenvoudiger kon het niet zijn, toch?

 

Minder rugpijn

Toen bleek echter dat het schema - uiteraard op basis van de resultaten van mijn fitheidstest - zo was ingesteld dat mijn hartslag zowel bij het wandelen als lopen buiten de zone viel. Te traag bij het wandelen en te snel bij het lopen dus. Gevolg: de hartslagmeter protesteerde onverbiddelijk met een irritant getuut. Ik moest mijn snelheid aanpassen. Geen evidente klus, maar na wat zoeken lukte het toch. De voorziene drie bewegingsmomenten per week haalde ik zelden of nooit. De rugpijnen waren wel fel verminderd, er was dus toch resultaat.

 

Een heel andere strijd

Ondertussen was op onze dienst bekendgemaakt dat een collega kanker had. Van de ene op de andere dag werd zij geconfronteerd met een heel andere strijd.

Op dat moment heb ik beslist dat ik zou meedoen aan de 10 Miles in Antwerpen ten voordele van 'Kom op tegen Kanker'. Ook al was ik niet terdege voorbereid, toch wou ik collega Ann en de vele anderen die de strijd met deze ziekte dagelijks aangaan, een hart onder de riem steken.

 

Iets té rode blos

Ondertussen zijn we een goeie maand verder, de 10 mijl zijn verteerd. Collega Ann heeft dit gebaar zeer geapprecieerd en hartelijk gelachen om de foto’s na mijn aankomst (mijn gezicht vertoonde een net iets té rode blos, gelukkig heeft collega Wim die foto’s van kleur naar zwart/wit omgezet).

Ann heeft ondertussen te horen gekregen dat de chemokuur aanslaat. Als mijn loopprestaties haar genezing zouden kunnen bevorderen, dan wil ik gerust beginnen trainen voor een marathon.

Reacties

Proficiat Carine!

Carlos Boerjan - Departement CJM - 29/05/2017 - 03:40

Dit is wel een fantastische prestatie en een heel mooi gebaar voor je collega. Proficiat met dit mooie palmares.

Knap!

Karien Froidmont - AgO - 29/05/2017 - 04:10

Knap gedaan, echt chapeau. Zowel voor jezelf als voor jouw collega's een mooie geste. Keep it up!

Proficiat en het allerbeste

Dries Verlet - Studiedienst van de Vlaamse Regering, Departement Kanselarij en Bestuur - 29/05/2017 - 09:55

Naast mijn bewondering voor de sportieve prestaties van Carine, natuurlijk en bovenal het allerbeste voor Ann!

Ferm gedaan

Jessy Van Douss... - AgO - HR Expertisecentrum - 31/05/2017 - 11:16

Proficiat met je sportieve prestatie gedreven door een heel mooie WHY, namelijk de wil tot beterschap van je collega Ann. Dat stuk chocolade heb je nu wel verdiend! En keep on going met het lopen.

Collegialiteit doorheen een lange ziekteperiode

Peter Sabbe - MOW - AWV - 28/08/2017 - 09:25

Vooreerst de beste wensen op genezing voor Ann. Mijn bewondering gaat verder zeker uit naar uw fantastische prestatie. Ik ben in 2013 zelf onverwacht getroffen door het verschrikkelijke K-woord. Doorheen de inactieve periode met zware behandelingen , wekelijkse ziekenhuisopnames heb ik steeds kunnen blijven rekenen op mijn collega's. Een kaartje, een bezoekje, een telefoontje, een bericht. Hartverwarmend en een noodzakelijke 'boost' tijdens een donkere zwarte periode....

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.