Blog Gezond bewegen: 'Mensen helpen, daar ging het voor mij over'

Projectleider Radek Sidorski neemt afscheid van 'zijn' Gezond bewegen
'Mensen kregen door Gezond bewegen weer meer energie om dingen die moeilijk lopen aan te pakken', zegt Radek Sidorski (midden). (Foto: ID/Lieven Van Assche)

Projectleider Radek Sidorski van het Agentschap Overheidspersoneel nam onlangs afscheid van 'zijn' Gezond bewegen, en van de deelnemers aan het project. Stiekem is hij blij dat het gedaan is. Maar dan wel omdat hij zó uitkeek naar het resultaat: 'Zal ik fier mogen zijn? Heeft het harde werk geloond?'

Op 15 mei heb ik afscheid genomen van de deelnemers aan het project Gezond bewegen. Het was onze laatste samenkomst. De resultaten werden toegelicht, en alle 29 deelnemers gingen voor zichzelf en hun entiteit het engagement aan om ‘meer bewegen’ op het werk te promoten.

 

Stiekem blij

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik stiekem wel blij ben dat het project gedaan is. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een zeer fiere projectleider die heel veel energie heeft gehaald uit dit project. Maar als je al sinds december 2015 bezig bent aan een project, wordt de drang om de eindmeet te halen en de resultaten te zien met de dag groter.

Het is zoals een echte wedstrijd, neem nu de 20 km van Brussel. Je bereidt je optimaal voor, begint aan de wedstrijd, maar vanaf kilometerpaal 10 begin je toch uit te kijken naar de eindmeet. Niet alleen omdat je moe begint te worden, maar ook omdat je verlangt naar het resultaat. Zal ik fier mogen zijn op het resultaat? Heeft het harde werk geloond?

 

Competitief

Ik ben heel competitief ingesteld en wil altijd het beste resultaat halen. Ondanks de zeer goede voorbereiding, de ondersteuning door een zeer sterke projectgroep en externe partner(s), had ik het resultaat niet in eigen handen. Het waren de deelnemers die uiteindelijk moesten presteren. Het Agentschap Overheidspersoneel heeft hen de kans gegeven om hun gezondheid te verbeteren en het was aan de deelnemers om deze te grijpen.

Benieuwd naar het resultaat? Onderaan deze blog vind je de cijfers.

 

Mensen helpen

Wat mij, naast de cijfers, nog het meest raakt en bij zal blijven is wat Gezond bewegen met de deelnemers heeft gedaan. Als je hoort dat mensen zich voor dit project ‘moe en uitgeblust’ voelden, ‘zich slecht in hun veld voelden’, ‘niet meer wisten welke kant ze wilden uitgaan met hun loopbaan’… en dat ze achteraf aangeven dat ze dankzij dit project meer energie hebben gekregen hebben om sommige zaken aan te pakken, dan weet je waarom je zulke projecten opstart. Voor mij ging Gezond bewegen vooral over mensen helpen. Hen helpen om meer te bewegen voor hun gezondheid. Ik denk dat we daar grotendeels in geslaagd zijn.

Trouwens, wie er nog aan twijfelt of meer bewegen goed is voor de gezondheid, raad ik graag een recente white paper van Securex aan. De titel is niet voor niets: ‘Absenteïsme in 2016 - Vooral jonge werknemers steeds meer langdurig ziek: meer bewegen helpt’. Iedereen die het belang wél ziet en binnen zijn entiteit iets wil doen, moet zeker eens het nieuwe aanbod van Sport Vlaanderen bekijken: Sport op het werk. Vooral de sport- en beweegscan is een aanrader!

 

Dankjewel

Ik wil afsluiten met een welgemeende dankjewel.

Dankjewel aan de deelnemers om jullie vol overgave in dit project te gooien.

Dankjewel aan de projectgroep om mij te ondersteunen tijdens dit project.

Dankjewel aan het Agentschap Overheidspersoneel en de andere entiteiten die zich inzetten voor het welzijn van onze collega’s. Samen maken we het verschil!

Radek

 

Enkele resultaten van Gezond bewegen:

1. Fitheid van de deelnemers

Alle deelnemers moesten bij de start een fitheidstest ondergaan. Na 12 weken kregen ze een hertesting voorgeschoteld.

  • Gemiddelde verbetering van fitheid: 16,7%
  • Tevredenheidsgraad over eigen fitheid: gestegen van 26% naar 61%
  • Ontevredenheid over eigen fitheid: gedaald van 74% naar 30%

2. Meer bewegen en gedrag veranderen

  • Voor Gezond bewegen: geen enkele deelnemer (0%) ging regelmatig (minstens 2x/week) bewust bewegen
  • Na Gezond bewegen was dat 78%
  • 8 op de 10 wil ook na Gezond bewegen regelmatig blijven bewegen

3. Gezondheid verbeteren

  • Voor Gezond bewegen: geen enkele deelnemer (0%) was tevreden over de huidige gezondheid
  • Na Gezond bewegen: 65% was tevreden

4. Amper drop-outs 

Er haakten 3 van de 32 deelnemers af, terwijl er vooraf een drop-out ratio van 10% was verwacht.

 

 

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.