5 tips om gezonder te vergaderen

Retrofoto van een brainstorm (Foto: Shutterstock)
Korte vergaderingen kan je ook staand houden. (Foto: Shutterstock)

Overleg is nodig, maar niet altijd leuk. Of gezond. Met onze tips maak je een vergadering niet alleen een stuk gezonder, maar ook aangenamer.

 

1. Vraag je af waarom je vergadert

Een goed overleg heeft een doel, een agenda, en een duidelijk begin- en einduur. Is het niet duidelijk waarom je een vergadering plant? Misschien is het dan niet nodig te vergaderen, en volstaat informatie per mail of telefoon.

 

2. Zit niet te lang stil

Een vergadering hoeft niet zittend te zijn: korte vergaderingen kan je ook staand houden. Lange vergaderingen onderbreek je best regelmatig om even te pauzeren of te bewegen. Zet bijvoorbeeld water en snacks op een aparte tafel, zodat je moet rechtstaan om water te halen. Of hou een korte koffiepauze.

 

3. Zorg voor verse lucht

Ongezonde lucht leidt tot allerlei gezondheidsklachten. Zorg dus voor voldoende ventilatie en verluchting. Zet de ramen voor de vergadering even open om verse lucht binnen te laten, en laat ventilatieroosters altijd open staan.

 

4. Motiveer je collega's

Medewerkers die goed in hun vel zitten, hebben meer creatieve ideeën, halen sneller hun doelen en zorgen voor een prettige werksfeer. Geef dus aandacht aan elke deelnemer, waardeer ieders inbreng en ga ervan uit dat elke deelnemer een positieve intentie heeft. Laat medewerkers vertellen wat ze sinds het vorige overleg hebben bereikt of waar ze trots op zijn, en geef nieuwe deelnemers de kans om iets over zichzelf te vertellen.

 

5. Beweeg

Een lange vergadering kan je onderbreken voor een bewegingstussendoortje. Wandel even rond, of doe enkele stretchoefeningen. Of zet muziek op en dans de macarena. Wie wil, kan meedoen: niemand hoeft zich verplicht te voelen. Plan je een overleg met twee of drie collega's? Probeer dan eens een wandelvergadering. Dat is productiever, en zorgt voor snellere beslissingen. Vertel je collega's wel vooraf dat je een wandelvergadering plant.

 

  • Nog veel meer tips om gezond te vergaderen? Surf naar www.gezondwerken.be/gezond-vergaderen, de site van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw (VIGeZ). 

Reacties

Beter voorkomen dan genezen

Bart Nelis - DKB / Communicatie - 07/06/2017 - 07:33

Nog wat tips:
Ga niet naar een vergadering waar de organisator niet vooraf op z'n minst een duidelijk doel heeft vastgesteld of waar vooraf geen agenda voor bepaald is. Als iemand tijd van je vraagt is dat m.i. evident dat die persoon dan ook kort een agenda samenstelt.
Liever twee korte(!) vergaderingen met duidelijke focus dan een 'monstervergadering' waar velen door de duur van de vergadering (en ook het gebrek aan zuurstof in het lokaal?) er niet meer 100% bij zijn. Het is vaak toch op het einde dat je tot het belangrijkste komt: of het nu een beslissing is, een taakverdeling of een conclusie. Dan wil je toch dat iedereen nog voldoende fris zit ?

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.