6 x Open Monumentendag bij de Vlaamse overheid

Koninklijke loge. Foto's: Stefaan Bockstal en ANB
Koninklijke loge. Foto's: Stefaan Bockstal en ANB

Zondag is het Open Monumentendag. Ook bij de Vlaamse overheid kan je enkele (verborgen) parels ontdekken.

 

Koninklijke Loge, hippodroom van Groenendaal

Uitzonderlijk kan je de Koninklijke Loge van de voormalige hippodroom van Groenendaal bezoeken. Die bevindt zich midden in het Zoniënwoud en was lange tijd de trots van de Belgische paardensport. 

Na de sluiting van de hippodroom gingen de verwaarloosde gebouwen in 2012 tegen de vlakte. Alleen de Koninklijke Loge werd behouden. Die werd in 2016 prachtig gerestaureerd door Natuurinvest, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en dient nu als een vergader- en evenementenlocatie.

Er is ook een kleine tentoonstelling over vleermuizen. 
 

Gratis: Plantentuin Meise

plantentuin_web.jpg

Plantentuin Meise zet zijn deuren zondag wagenwijd én gratis open. Plantentuin Meise is niet alleen bekend om zijn duizenden grote en kleine exotische en inheemse planten, maar ook om zijn tientallen historische gebouwen en gebouwtjes, elk met hun eigen anekdotes. 

Tussen 13 en 17 uur kan je een historisch parcours volgen, waar enthousiaste en ervaren Plantentuingidsen op vijf verschillende punten een extra woordje uitleg geven. 
 

Zoniënwoud UNESCO-werelderfgoed

bosmuseum.jpg

In juli werd een deel van het Zoniënwoud erkend als Werelderfgoed. Om 11 uur kan je in het Bosmuseum in Hoeilaart naar een lezing van collega Patrick Huvenne, regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Hij heeft ons land in het dossier van de UNESCO-erkenning van bij het begin vertegenwoordigd.

De andere activiteiten in en rond het Bosmuseum vind je op de website van Open Monumentendag.
 

Duitse bunker Kasteel Groenenberg

bunker.jpg

Het Agentschap voor Natuur en Bos stelt de Duitse bunker achter het Kasteel van Groenenberg in Vlezenbeek open die in 1944 een paar maanden gebruikt werd. Meer informatie vind je op de website van Open Monumentendag
 

Museumtuin Gaasbeek

gaasbeek.jpg

Foto Eddy Vangroenderbeek

Het Agentschap Natuur en Bos nodigt je uit in de exclusieve Museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek. De Museumtuin is een tuin van topniveau, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw.

Aan de infostand kom je alles te weten over de Museumtuin. Doorlopend kan je kennismaken met tal van exposanten die graag meer vertellen over leivormen, kleinfruit, kruiden … Tussen 15 en 16 uur kan je een snoeidemo bijwonen. 

 

Dierenkunst

ursel.jpg

Nog tot 15 oktober kan je in het kasteel d'Ursel terecht voor The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters. Voor deze tentoonstelling selecteert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dierenkunst uit de 17de, 18de en 19de eeuw. The Beauty of the Beast combineert en confronteert deze oude meesters met hedendaagse kunstenaars.

Speciaal voor Open Monumentendag opent het kasteel de deuren om 10 uur. De eerste 100 bezoekers die op 10 september voor de deur staan krijgen
gratis toegang tot de tentoonstelling. Het park en de kunstwerken buiten kan je de hele dag door gratis bezoeken.

 

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.