ABVV en ACV even sterk bij Agentschap Integratie en Inburgering

Sfeerbeelden van de telling van de stembrieven van de sociale verkiezingen 2016
Op 19 mei 2016 begon de telling van de stembrieven bij het Agentschap voor Integratie en Inburgering

De uitslag van de sociale verkiezingen bij het Agentschap Integratie en Inburgering is bekend. De zeventien verkozen afgevaardigden zijn evenwichtig verdeeld over de socialistische en de christelijke vakbond. En ook bij vzw de Rand zijn er voor het eerst twee personeelsafgevaardigden.

 

Gelijkspel

Bij het Agentschap Integratie en Inburgering zijn de socialistische vakbond ABVV/BBTK en de christelijke vakbond ACV/LBC aan elkaar gewaagd. Dat bleek uit de telling op 19 mei.

Ze halen beide 4 zetels in de ondernemingsraad, en beide 4 zetels in het comité voor preventie en bescherming op het werk. De BBTK levert bovendien ook de enige zetel voor het kadermandaat in de ondernemingsraad.

Voor de liberale vakbond ACLVB deed één kandidaat mee, maar die heeft niet voldoende stemmen kunnen verzamelen.

De collega’s van het Agentschap Integratie en Inburgering konden stemmen per brief tot en met 19 mei 2016. In totaal zijn er 460 stembrieven toegekomen. 71% van de medewerkers heeft dus gestemd.

 

De eerste keer voor de Rand

Bij vzw de Rand zijn ook voor het eerst twee personeelsvertegenwoordigers voor het comité voor preventie en bescherming op het werk. Bij de vorige verkiezingen werden er nooit kandidatenlijsten ingediend, dit jaar diende de christelijke vakbond ACV een lijst met twee kandidaten in. Die mogen automatisch zetelen. Verkiezingen waren niet nodig, omdat er méér mandaten zijn dan kandidaten.

Eind juni gaat het comité voor preventie en bescherming op het werk bij de Rand van start.

 

Afwachten bij De Lijn

De uitslagen van de sociale verkiezingen bij De Lijn worden voorlopig nog niet naar buiten gebracht. Wie op het intranet van De Lijn kan, vindt hier alvast meer informatie: https://intranet.delijn.be/Nieuws/Paginas/Resultaten-sociale-verkiezingen-2016.aspx (alleen toegankelijk binnen De Lijn).

 

Reacties

Waarom elders geen sociale verkiezingen?

De Weder Liesbet - ABB - 25/05/2016 - 03:10

Ik dacht dat er binnen de Vlaamse overheid geen sociale verkiezingen gehouden werden, maar lees nu dat er bij het Agentschap Integratie wel waren. Hoe zit het nu eigenlijk precies? Bij mijn weten werden er binnen mijn entiteit (Bestuurszaken) nog nooit sociale verkiezingen gehouden.

De uitzonderingen op de regel

Maarten De Gendt - Redactie 13 - 25/05/2016 - 05:19

Dag Liesbet,

Bij de meeste overheidsorganisaties worden inderdaad geen sociale verkiezingen gehouden. Hoe dat komt, lees je hier: http://13.vlaanderen.be/nieuws/waarom-overheden-geen-sociale-verkiezinge....

Daar zijn echter een paar uitzonderingen op.

Zo vallen de privaatrechtelijke EVA's (extern verzelfstandigde agentschappen) niet onder de regeling van werknemersvertegenwoordiging bij de overheid. Die agentschappen moeten de regels van het privaatrecht volgen, en dus ook de wetgeving rond sociale verkiezingen in de privé-sector. In de praktijk zijn er maar een paar privaatrechtelijke EVA's die groot genoeg zijn (minstens 50 werknemers) om sociale verkiezingen te houden. Het Agentschap Integratie en Inburgering is daar één van, de vzw 'de Rand' is de andere.

Een tweede uitzondering is het agentschap De Lijn. De Lijn is geen privaatrechtelijk agentschap, maar houdt toch sociale verkiezingen zoals in de privé. Dat is blijkbaar een keuze geweest bij de oprichting van De Lijn in 1991. De collega's van De Lijn zijn ook op andere vlakken een buitenbeentje: ze vallen niet onder het Vlaams Personeelsstatuut, onderhandelingen met de vakbonden gebeuren niet in Sectorcomité 18 (voor Vlaamse overheidsdiensten) maar in het Paritair Subcomité 328.01 (voor het stads- en streekvervoer in Vlaanderen), enzovoort.

Vriendelijke groet,
Maarten

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.