Bloed geven: een klein gebaar met grote impact

promologo bloed geven

Dinsdag na de aanslagen kwam er al snel een oproep om bloed te geven. Op 4 april is er alvast een bloedinzamelactie in de Brusselse Noordwijk. Twijfel je nog om zelf bloed te geven? Deze collega’s doen het, én ze hebben er goede redenen voor.

“Ik geef bloed uit overtuiging”

kabinetssecretaris_katrien_union.jpgKatrien Union, kabinetssecretaris op het kabinet van minister Muyters, geeft al bijna twintig jaar bloed. “Soms is dat maar één keer per jaar, soms meer. Je voelt zelf wat je lichaam aankan,” vertelt ze. “Dat het in Brussel kan, en je online een afspraak kan maken, is een luxe. Bloed geven doe ik uit overtuiging, compensatie heb ik er nooit voor gevraagd. Ook mijn dochter doet het. Ze spreekt af met vrienden uit de jeugdbeweging om samen te gaan, ook al kan ze eigenlijk geen bloed zien!”

Tip van Katrien: Zet de afspraak meteen in je agenda als je de aankondiging voor de bloedinzameling ziet.

“Mijn zus werkte op spoed”

Ann Prieels, dossierbeheerder Dienstencentrum Personeelsadministratie, geeft zelfs al 25 jaar bloed. “Voor mij is dat iets heel evident. Mijn zus was vroeger verpleegkundige op een spoeddienst. Zij benadrukte altijd hoe belangrijk het was om bloed te geven. De manier waarop het nu bij ons georganiseerd is, vind ik trouwens supermakkelijk. Je kiest een moment, plant het in je agenda, en op een uurtje ben je terug op kantoor. Die prik is een kleine moeite voor wat je geeft én terugkrijgt. Als het ooit nodig is, zal ik blij zijn dat ik zelf bloed kan krijgen.”

Data

  • Maandag 4 april 2016 (Brussel, Ferrarisgebouw: lokaal 0G20-21). Meer info.
  • Maandag 27 juni 2016 (Brussel, Consciencegebouw: cafetaria)
  • Donderdag 26 oktober (Brussel, Ferrarisgebouw: lokaal 0G20-21)

 

Reacties

Bloed geven: een klein gebaar met grote impact

Ballet Alex - Agentschap voor Natuur en Bos - 25/03/2016 - 04:33

zijn er ook zulke initiatieven op de buitendiensten/provincies (vb. in of nabij VAC-gebouwen)?

Bloedgeven nooit meer.

Theo Van Hoof - W&Z - 25/03/2016 - 06:08

Vanaf mijn 18 jaar, destijds nog met volmacht van mijn ouders omdat de meerderjarigheid op 21 jaar was, ben ik begonnen met bloed en plasma geven. Bloedgroep AB- (zeldzaamste in België). Omdat ik in de week in Duitsland werkte was plasma geven eenvoudiger dan bloed. Het plasmacentrum Haacht was vaak mijn eerste stopplaats voor ik naar huis reed. Indien ik de vraag kreeg voor bloed, reed ik naar het transfusiecentrum in Edegem. Alle jaren gaf ik 30 keer bloed en plasma. Heel vaak vertrok mijn plasma nog dezelfde avond met een taxi naar Leuven om verwerkt te worden. Ik heb heel veel factor 8 (tegen bloederziekte) en heel veel anti stoffen tegen tetanus. Onder leiding van Fanny Gyselinck werden alle lokale plasmacentra gesloten. Haacht (10km) was quasi alle dagen volgeboekt. Nu zou ik me naar Edegem, Mechelen of Leuven moeten verplaatsen. Sorry dat heb ik er niet voor over. Ik werd ook nog een keer een half jaar geschorst omdat mijn bloedwaarden niet OK waren. Bij een controle 2 weken later was alles wel OK maar bleef ik geschorst. Als ze een half jaar zonder mijn bloed kunnen, kan dat de rest van het jaar en de volgende jaren ook. In totaal heb ik een 40-tal bloedgiften en een 600-tal plasmagiften gedaan. Zonder er ooit 1 dag verlof voor te krijgen of te nemen.

Met mij zijn er 10-tallen donoren van de lokale plasmacentra definitief gestopt. Honderden liter plasma (en bloed) zijn zo al verloren gegaan.

150 keer

LASUY Jo - Ministerie O&V - 29/03/2016 - 02:30

Ik zit momenteel aan 150 bloedgiftes. Enkel de laatste keer (150) waren de bloedwaarden niet oK. Heb een weinig later nog een controleprik laten uitvoeren met positief resultaat blijkbaar. Hebben mij wel gevraagd of ik bereid was plasma te geven. Bloedgeven en/of plasma geven doe ik wanneer het mij past en niet op vastgestelde data.
Reden dit bloedgeven: Toen ik 20 jaar was heb ik een zwaar voetbalongeval gehad (gescheurde nier (keeper)) en lag ik 3 maand in het ziekenhuis op de gang waar het operatiekwartier was. De verdieping hoger was de kinderafdeling. Heb regelmatig die kindjes horen schreien en uit de lift zien komen om, vol infuse's, backsters, etc, naar het operatiekwartier te worden gevoerd. Vandaar mijn voornemen dan.
Heb bloedgroep A- wat "enigszins" ook vrij zeldzaam is.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.