Een verdachte mail. Wat nu?

Man wanhopig achter zijn computer
Foto: Shutterstock

Met de nieuwe cyberaanvallen is veilig omgaan met je mails weer een hot topic. De gouden regel is: wees voorzichtig als je de afzender niet kent. 

Het Facilitair Bedrijf nam vorig weekend de nodige veiligheidsmaatregelen om de IT-systemen van de Vlaamse overheid zo goed mogelijk te beschermen. 'Het risico is afgenomen, maar zakt nooit tot nul', geeft adviseur ICT-veiligheid Paul De Vroede mee. 'We hebben alle nodige maatregelen genomen. Toch vragen we iedereen voorzichtig te blijven bij verdachte mails.'

 

Hoe herken je een verdachte mail?

Je moet voorzichtig zijn als:

  • Je kent de afzender niet.
  • Zelfs als de afzender betrouwbaar lijkt, moet je voorzichtig zijn. E-mailadressen zijn makkelijk om na te maken.
  • De e-mail bevat links of bijlagen die je niet vertrouwt of niet verwacht. 
  • De e-mail belooft iets wat te mooi is om waar te zijn. Een iphone of een andere mooie prijs winnen door een enquête in te vullen: de kans is klein dat dat echt is.
  • Banken en andere professionele organisaties zullen je nooit via mail om gegevens vragen.
  • De e-mail staat vol fouten.

     

Wat te doen bij spam?

Voor alle collega's die onder de dienstverlening van HB-plus vallen, is er een stappenplan als je een verdachte mail krijgt. 

Stuur verdachte mails door naar antispam@vlaanderen.be. Plak de verdachte mail als bijlage in je mail naar antispam. Dat doe je via de knop invoegen > outlookitem > verdachte mail selecteren. 

 

 

Reacties

Ook mails van bekenden kunnen verdacht zijn.

Bart Nelis - DKB / Communicatie - 19/05/2017 - 03:54

Beetje jammer dat de context die bij puntje 1 'Je kent de afzender niet.' gegeven dient te worden pas in puntje 4 vermeld staat: 'Zelfs als de afzender betrouwbaar lijkt, moet je voorzichtig zijn. E-mailadressen zijn makkelijk om na te maken.'. Een e-mail adres is inderdaad makkelijk te spoofen = na te maken; het vervalsen van de afzender, dus. Ook mails van bekenden kunnen een virus of worm of wat voor malware bevatten. De malware kan bv. het digitaal adresboek van de persoon die jij kent hebben doorzocht, jou adres zijn tegengekomen om dan vervolgens een vervalste mail te sturen, zogenaamd afkomstig van jouw bekende en buiten diens weten om. Vaak bevat die dan een attachment - die een copy van de malware vervat. Opslaan van dit attachment kan op zich geen kwaad. Er op dubbelklikken (het opstarten) WEL. Zeker als je je verkenner niet zelf hebt geconfigureerd om ook de bestandsuitbreiding (die het makkelijk maakt om een programma van een (bv. pdf)-document te onderscheiden. Heb zelf ooit meegemaakt dat een attachement het icoon van een pdf bestand had, maar eigenlijk een .exe bestand was, een executable / uitvoerbaar bestand.

Veerle Van den ... - 13 - 19/05/2017 - 04:20

Bedankt voor je feedback, Bart. Ik verander de volgorde :)

Verdachte mails

Callens (Ludo) - ABB - 22/05/2017 - 10:14

En wat is het gevaar bij verwijderen?

Bij meteen verwijderen: geen risico

Bart Nelis - Communicatie / DKB - 22/05/2017 - 02:57

Er is geen gevaar bij wissen, hoor ! Je kan eventueel de toetsen combinate "[shift] [delete]" gebruiken : dan komt de mail of de file niet in de prullenmand terecht maar verdwijnt die definitief. Dat lijkt me beter - anders blijft het maar in de prullenmand zitten en god wie weet open je de file dan alsnog. Er zijn wel wat verschillen tussen de mail prullenmand en de file prullenmand maar dat leidt ons misschien wat ver.

Petra Goovaerts - 13 - 22/05/2017 - 03:59

Beste Ludo,

We hebben deze reactie ontvangen van adviseur ICT-veiligheid Paul De Vroede van Het Facilitair Bedrijf: 'Je kan een verdachte mail in principe veilig verwijderen, alleen is daarmee ook een eventuele ‘sample’ (exemplaar) van de mail permanent weg, waardoor de Security afdeling geen verder onderzoek kan doen. Door de mail als bijlage door te sturen kan het nodige onderzoek gedaan worden.'

Petra (13)

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.