Ex-topambtenaar Van Melkebeke kritisch over besparingen

Dirk Van Melkebeke
Dirk Van Melkebeke, voormalig secretaris-generaal van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie

Voormalig topambtenaar Dirk Van Melkebeke heeft opnieuw felle kritiek geuit op de regering-Bourgeois en haar besparingsbeleid. Dat deed hij in een bijdrage in het socialistische tijdschrift Sampol. ‘De ambtenaren zijn een makkelijke prooi voor besparingsdrift’, zegt hij.

Volgens Van Melkebeke zorgt de besparing op het aantal ambtenaren er gewoon voor dat er meer taken worden uitbesteed aan privé-spelers, die duurder zijn dan eigen personeel. Er wordt ook niet genoeg geld voorzien om de dienstverlening radicaal te kunnen digitaliseren, en er wordt geen personeel voorzien om de vele nieuwe bevoegdheden van de zesde staatshervorming goed te kunnen uitoefenen, aldus de voormalige secretaris-generaal.

Koffiekopje

Maar ook vele kleine zaken storen hem. Zoals het beperken van het aantal vuilnisbakken op de werkvloer, dat alleen maar tijdverlies betekent. ‘Ik heb eens omgerekend hoeveel dit tijdverlies kostte voor de personeelsleden van mijn departement: ik kwam op een factuur van zo’n 5000 euro per jaar!’

Verder vindt Van Melkebeke het niet kunnen dat universitairen hun vuile vaat moeten opruimen: ‘In sommige gebouwen worden de beter betaalde universitairen ook nog gevraagd om de vuile kopjes in afwasmachines te stoppen en ze nadien daar ook uit te halen. Puur aan uurlonen is dat ongetwijfeld duurder dan de koffiemadam van vroeger.’

Geen proefstuk

Van Melkebeke kwam vorig jaar nog in het nieuws toen hij, uit onvrede met de huidige regering, vervroegd met pensioen ging. Ook toen bekritiseerde hij het besparingsbeleid van de Vlaamse Regering. Hij suggereerde toen ook dat hij zich omwille van zijn socialistische signatuur buitenspel gezet voelde.

De zelfde dag reageerden minister-president Geert Bourgeois en minister van Economie en Werk Philippe Muyters, beiden van N-VA, verrast op die uitspraken. Ze ontkenden dat ze Van Melkebeke probeerden buiten te werken omwille van zijn socialistische achtergrond en betreurden dat Van Melkebeke hen ‘politiek aanviel’.

 

 

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.