Het bewogen verhaal van de Brusselse Noordwijk: schrijf in voor de gratis lezing op 5 december

Het bewogen verhaal van de Brusselse Noordwijk: schrijf in voor de gratis lezing op 5 december
Ville Champêtre, een van de 22 verdwenen muurschilderingen in de Brusselse Noordwijk.

De Brusselse Noordwijk heeft de laatste vijftig jaar een bewogen geschiedenis achter de rug. Het Manhattanplan heeft de wijk, waar ook de Vlaamse overheid prominent aanwezig is, ingrijpend en definitief veranderd.

Stadsgids Joris Sleebus vertelt op dinsdag 5 december over de Noordwijk, en vertrekt daarbij vanuit de muurschilderingen die tussen 1977 en 1980 werden aangebracht. De tekeningen waren een stil protest van buurtbewoners, en zijn ondertussen al lang verdwenen.

‘De gevolgen van het Manhattenplan waren desastreus en zijn nog steeds zichtbaar’, zegt Joris Sleebus. ‘Na de eerste oliecrisis in 1973 vielen alle grote bouwwerven uit het plan stil. Vijftien jaar lang veranderde niets aan de kaalslag, verkrotting en ontvolking. In 1977 kon een groep bewoners uit de Noordwijk het niet meer aanzien. Een plaatselijk bedrijfje startte een campagne en op het einde van dat jaar werd een eerste muurschildering ingehuldigd. De reacties waren overweldigend.’

overzichtsbeeld_in_1978_1000.jpg

 

22 muurschilderingen

De volgende drie jaar werden nog eens 21 muurschilderingen gerealiseerd. ‘Hun inhoud werd steeds strijdvaardiger en de campagne zou uiteindelijk ook stedenbouwkundige resultaten opleveren. Tussen 1987 en 1995 werden alle muurschilderingen, samen met de huizen en bedrijfsgebouwen waarop ze geschilderd waren, gesloopt.’

le_bonheur_1000.jpg

 

Duik in de geschiedenis

Joris Sleebus is al ruim veertig jaar gids in Brussel. Hij dook in de geschiedenis van de wijk, nam contact op met de meeste betrokkenen en mocht alle beeldmateriaal gebruiken. Hij brengt een rijk geïllustreerd verhaal met duidelijke boodschappen voor de situatie van de Noordwijk vandaag.

 

Afspraak op dinsdag 5 december van 12.15 tot 13.30 uur in het auditorium van het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Schrijf je vooraf in met een mailtje naar Coördinatie Brussel via brussel@vlaanderen.be.

Reacties

Jammer... of kan dit herhaald

Koenraad Janssens - Departement WVG - afdeling Zorginspectie - 21/11/2017 - 08:09

Zeer geboeid door dit onderwerp, maar inspectieopdracht net op die dag... hoop dus maar dat dit nog eens herhaald kan worden of eventueel documentatie ter beschikking gesteld kan worden.

Kan dit herhaald worden?

Willo Niels - Departement Omgeving - 22/11/2017 - 02:54

Eveneens die dag belemmerd.

Bart Van den Bossche - Flanders Investment & Trade - 27/11/2017 - 11:19

Zelfde opmerking als Koenraad Janssens. Zeer geboeid door dit onderwerp, maar door werkopdracht in het buitenland kan ik niet aanwezig zijn. Hoop dus ook dat dit nog eens herhaald kan worden of er eventueel documentatie ter beschikking gesteld wordt.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.