‘Ik hoop dat mensen zich hier thuis voelen’

‘Ik hoop dat mensen zich hier thuis voelen’
Foto's: Absoluut/Joris Bulckens en 13

Vier jaar lang is Trees Verhoogen in de weer geweest voor ‘haar’ Herman Teirlinckgebouw, dat deze week feestelijk geopend werd. Maar Trees stond er als projectleider bij Het Facilitair Bedrijf allesbehalve alleen voor.

‘Zoveel mensen zijn er al die tijd intensief mee bezig geweest. En dat loont. We zijn echt heel blij met het resultaat. Het was een ambitieus project en geen eenvoudig gebouw om te realiseren, maar ik hoop dat mensen zich hier thuis zullen voelen. Als ik de eerste reacties hoor, denk ik dat we daar in geslaagd zijn.’

 

De ambities waren hoog voor het Herman Teirlinckgebouw. Het is het grootste passieve kantorencomplex van ons land, wat op bouwtechnisch vlak alvast geen eenvoudige klus was. De basisplannen van architect Willem Jan Neutelings waren al klaar toen Trees in januari 2014 projectleider werd voor de bouw en de verhuizing.

 

Hoe is de samenwerking vanaf dan verlopen?

Trees: ‘We hebben met Het Facilitair Bedrijf nog veel zelf kunnen bepalen. Binnen het ontwerp van de architect hebben wij onze eisen kunnen realiseren. We hadden inspraak over de materialen, maar ook over de inrichting op maat van Het Nieuwe Werken (met bijvoorbeeld verschillende types werkplekken), de catering (met de broodjes- en koffiebar, ...) en het onthaal.'

'De bouwwerken werden vooral door de bouwheer, de architect en de studiebureaus opgevolgd. Mijn collega’s en ik controleerden dat wel, maar waren vooral ook bezig met het operationele en de verhuizing.’

Foto: Absoluut/Joris Bulckens

'Binnen het ontwerp van de architect hebben wij onze eisen kunnen realiseren.' 

 

Hoe kijk je terug op die vier jaar?

Trees: ‘Het is best wel goed gelopen. We hebben de verhuisdatum al die tijd kunnen aanhouden en we hebben alles binnen het vooropgestelde budget kunnen realiseren, wat niet vanzelfsprekend is. Uiteraard doken er geregeld obstakels op - zo hebben we een paar keer waterschade gehad - maar we hebben die telkens goed kunnen opvangen. Ik geloof echt dat dat komt omdat iedereen zo betrokken was en zich voor 100 procent heeft ingezet.’

‘De officiële opening is voor mij trouwens geen eindpunt. De bouw is nu wel klaar, maar er moeten uiteraard wel nog onvolkomenheden weggewerkt worden. En de verhuizing van de in totaal 2.500 collega’s is nog volop aan de gang.’

foto2_trees_verhoogen_-_014_2.jpg

'Dit is geen standaardgebouw en dat voel je aan allerlei dingen. Er zijn zoveel hoekjes waar je kunt werken. Je hebt op het einde van de dag niet het gevoel dat je de hele tijd aan een en hetzelfde bureau hebt gezeten.'

 

Zo’n groot project was voor jou ook nieuw?

Trees: ‘Inderdaad, ik had nog nooit zo’n groot project opgevolgd. Ik kreeg wel heel veel hulp van collega’s: voor de techniek, de uitvoering en de intekening van de verdiepingen. We hebben ook met verschillende werkgroepen samengewerkt en dat was heel positief.'

'Je bouwt een band op met elkaar en gaat er samen voor. Ik heb in die vier jaar enorm veel mensen bij de Vlaamse overheid leren kennen. Ik had de indruk dat de verschillende afdelingen bij Het Facilitair Bedrijf voordien iets meer naast elkaar werkten. Door samen voor dit einddoel te gaan is de samenwerking nu veel intenser geworden. Daar mogen we toch ook wel trots op zijn, vind ik.’

 

Je werkt nu zelf iets meer dan een maand in het gebouw. Wat zijn jouw ervaringen?

Trees: ‘Het is geen standaardgebouw en dat voel je aan allerlei dingen. De materialen zijn puur en robuust - veel hout en steen – en er zijn verschillende hoekjes waaruit je kunt kiezen om te werken, waardoor je veel kunt variëren van werkplek. Je hebt op het einde van de dag niet het gevoel dat je de hele tijd aan een en hetzelfde bureau hebt gezeten.'

'De benedenverdieping is dankzij de binnentuin en de serres heel licht en groen. Op verschillende plaatsen is er subtiel kunst geïntegreerd. Dat is de verdienste van de architect en de kunstcel van de Vlaams bouwmeester. Oorspronkelijk was dat niet voorzien, maar dankzij hen is die kunst er wel gekomen.' 

'Er zit een reliëf in de betonkaders aan de ramen en in de trapleuningen, in het plafond zitten werken van kunstenaars - onder meer een dat gebaseerd is op een zaadje uit de collectie van de Plantentuin Meise - en er komen nog foto’s binnen en een gedicht van Charlotte Van den Broeck buiten aan de gevel. Die extra’s maken het extra aangenaam. Ik werk hier heel graag ja.’ (lacht)

hermant_leen_dedycker_1000.jpg

In het plafond zitten werken van kunstenaars.

 

De reacties in de pers zijn lovend. Het gebouw zou de lat voor kantoorgebouwen een stuk hoger leggen. Ervaar je dat ook zo?

Trees: ‘Het is inderdaad niet min. Materialen en sfeer zijn hier belangrijk, de tijd van afstandelijkheid en veel marmer is in kantoorgebouwen echt wel passé.'

'Maar er is zoveel meer: het gebouw heeft een E-peil (hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw, red.) van E23, het zal een toegankelijkheidslabel krijgen - het tweede bij de Vlaamse overheid, na het VAC Leuven - en het ligt op een site waar nog heel veel projecten op stapel zijn, met aandacht voor groen.’

‘Veel mensen waren eerst nogal weigerachtig om te verhuizen omdat de afstand naar het station hen afschrikte. Maar ook daar wordt nog aan gewerkt (er komt onder meer een nieuwe brug over het nabijgelegen Becodok, de Picardbrug, red.) en er is al een shuttledienst tussen het Noodstation en Thurn en Taxis. Ik hoop echt dat mensen zich hier thuis zullen voelen.’

foto_3_trees_verhoogen_-_012_1000.jpg

'Materialen en sfeer zijn hier belangrijk, de tijd van afstandelijkheid en veel marmer is in kantoorgebouwen echt wel passé.'

 

Reacties

Goed gewerkt!

Kathleen Vancaester - Agentschap Onroerend Erfgoed - 22/09/2017 - 04:25

Wij zijn afgelopen maandag verhuisd naar het VAC Herman Teirlinck. Het is nog even wennen en af en toe lopen we verloren... maar we worden goed opgevangen! Dank je wel aan de hele ploeg die hieraan heeft meegewerkt en een dikke proficiat aan Trees! Er heerst echt een positieve vibe op de site.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.