Onderzoeker Bart (Plantentuin Meise) ontdekt nieuwe algensoort in Vlaanderen

Onderzoeker Bart Van de Vijver ontdekt nieuwe algensoort in Vlaanderen
(Foto: Lieven Van Assche)

“Het zal de 320ste of 330ste soort zijn die ik heb ontdekt. Ik ben de tel een beetje kwijt”, lacht onderzoeker Bart Van de Vijver van de Plantentuin in Meise, over zijn nieuwste vondst: de Navicula flandriae. Dat is een nieuwe kiezelalgsoort die hij samen met een Nederlandse collega heeft ontdekt toen ze stalen onderzochten van enkele rivieren in het Meetjesland (Oost-Vlaanderen).

Samen met VMM

“We deden dat onderzoek in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). We werken al enkele jaren goed samen met de VMM en analyseren voor hen waterstalen. Om de waterkwaliteit op te volgen, worden organismen in rivieren en beken onderzocht. Kiezelalgen (of diatomeeën) zijn microscopisch kleine eencellige algen die erg gevoelig zijn voor veranderingen in hun leefomgeving. Op basis van de samenstelling van de algenpopulatie kan je de kwaliteit van het water afleiden.”

Steun Innoveren en Ondernemen

Bart koos zelf de naam van de nieuwe soort. “Ik koos voor flandriae omdat we de soort in Vlaanderen ontdekten, en ook als erkenning voor de nieuwe rasterelektronenmicroscoop die de Plantentuin onlangs kon aankopen met de financiële steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (sinds begin 2016 actief na de fusie van het Agentschap Ondernemen (AO) en het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), red.). Die was niet goedkoop, maar dankzij die nieuwe microscoop konden we de Navicula flandriae gedetailleerd beschrijven. Dat is een zeker bedankje waard.”

 

Win!

Unieke postzegel met afbeeldingen van kiezelalgen die Bart ontdekt heeftpostzegel.jpg

Begin 2016 kwam een speciale Franse postzegel op de markt met daarop verschillende nieuwe Antarctische kiezelwiersoorten die Bart ontdekt heeft. De postzegel heeft een waarde van 2,80 euro en kan alleen gebruikt worden in de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden. Een ideaal geschenk voor verzamelaars!

13 schenkt twintig van die unieke postzegels weg. Vul voor 1 maart het wedstrijdformulier in.

 

 

 

 

Bart op Antarctica

bart_van_de_vijver_antarctica.jpg

Bart aan het werk op Deception Island met zijn Tsjechische collega Kate Kopalová

13 kon Bart vorig jaar een werkdag volgen in de Plantentuin van Meise. Hij was toen net terug van een excursie naar de Zuidpool en vertelde toen dit: “We hadden negen dagen veldwerk gepland op Deception Island voor de kust van het Antarctische Schiereiland, maar uiteindelijk hebben we er maar twee en een halve dag gewerkt door slecht weer, vertraging tijdens de boottocht en andere obstakels. Dat zijn de risico’s als je naar de Zuidpool gaat. Je leert met onvoorspelbaarheid leven."

Gevaarlijk is het meestal niet. “Enkele jaren geleden is ons schip, een Franse onderzoeksboot, voor de kust van de Crozet eilanden in de Zuidelijke Indische Oceaan tegen een rots gevaren. De boot maakte water en werden geëvacueerd, zonder veel erg achteraf bekeken. Er zijn in de Plantentuin collega’s die onderzoek doen in Afrika. Voor hen is het soms veel gevaarlijker."

 

 

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.