Personeelssysteem Vlimpers gaat mobiel

Telewerk of verlof aanvragen kan vanaf nu ook via privé-smartphone in Vlaamse overheid
Telewerk of verlof aanvragen kan vanaf nu ook via privé-smartphone in Vlaamse overheid

Thuis je verlof aan het plannen, maar je weet niet hoeveel vakantiedagen je nog hebt? Of je wil lastminute verlof of telewerk aanvragen? Wie met het personeelssysteem Vlimpers werkt – dat zijn intussen al zo’n 18.000 collega’s - kan dat vanaf nu ook mobiel, met smartphone of tablet. Zonder in te loggen op het netwerk van de Vlaamse overheid.

Wie leiding geeft, of gemandateerd is om verlof goed te keuren, heeft nog meer winst. Die collega’s kunnen voortaan met één klik alle aanvragen voor jaarlijks verlof of telewerk tegelijk goedkeuren, waar dat vroeger afzonderlijk moest. En ze kunnen via een teamkalender de planning van alle medewerkers bekijken.

Hoe dat werkt? Via token, sms-authenticatie of via een beveiligingsapp op je smartphone of tablet, ongeacht of die van het werk is of privé. Je komt eerst langs het overheidsplatform voor toegangsbeheer, om je aan te melden – zoals je ook doet om te telewerken - en zo kan je verder surfen naar de mobiele Vlimperssite. Als je nog geen beveiligingsapp of sms-authenticatietool hebt, moet je die wel eerst (eenmalig) activeren via hetzelfde overheidsplatform.

Ben je geen IT-genie en gaat jouw hart al sneller kloppen bij al die technische termen? Dat geldt ook voor de 13-redactie en dus deden we zelf de test. Onze pro’s en contra’s.

PRO

  • In de trein na het werk, op café of in de zetel thuis. Je kan vanaf nu overal en altijd verlof of telewerk aanvragen en kijken hoeveel verlofdagen je nog hebt. Als je een smartphone of tablet hebt, tenminste, via het werk of privé.
  • Leidinggegevenden en gemandateerden winnen helemaal: met één klik kunnen ze voortaan alle verlof- en telewerkaanvragen goedkeuren, en niet meer één voor één.
  • De mobiele Vlimpers is heel gebruiksvriendelijk en werkt vlot. Hij ziet er ook uit als de vertrouwde Vlimperssite, maar dan in moderne, afgeslankte versie.
  • De mobiele beveiligingsapp of sms-authenticatietool die je moet installeren om te kunnen inloggen voor Vlimpers Mobiel, kan je ook gebruiken voor andere overheidstoepassingen zoals Webmail, Facilipunt of Sharepoint. Of, zoals wij hebben gedaan, voor onze belastingaangifte via tax-on-web. Voortaan hebben we nergens nog een token of eID-kaartlezer voor nodig.

 

CONTRA

  • Voor je aan de slag kan met Vlimpers Mobiel zelf moet je eerst heel wat instructies volgen om verschillende toepassingen te activeren of apps te installeren. Voor ongeduldige gebruikers zoals wij is dat een drempel. Er is een wel handig instructiefilmpje, en op overheid.vlaanderen.be vind je de ganse procedure stap voor stap uitgelegd. Maar zelf houden we er niet zo van om instructies te volgen, en al helemaal niet als het er zoveel zijn. Gelukkig hoeft dat maar een keer, enkel om te installeren.
  • Een van de toepassingen die je nodig hebt om Vlimpers Mobiel te gaan gebruiken, is het activeren van de mobiele beveiligingsapp. Daarvoor heb je eenmalig nog wel een pc of laptop en eID of token nodig.
  • Leidinggevende of gemandateerden krijgen zes knoppen te zien, medewerkers zoals u en wij slechts vier. De twee knoppen die wij niet zien, zijn ‘werklijst’ en ‘teamagenda’. Vooral die laatste zou ook handig zijn voor gewone gebruikers, zeker in zelfsturende diensten zoals de onze. Het Vlimpersteam is intussen aan het bekijken of ze die teamagenda per team kunnen openstellen.

 

Geef jouw mening

Vlimpersmobiel al gebruikt? Om het platform verder te verbeteren, is er een korte enquête. Invullen vraagt je slechts een minuut.

 

Wie?

Vlimpers wordt momenteel gebruikt door zo’n 18.000 collega’s uit dertien Vlaamse ministeries, de kabinetten van de leden van de Vlaamse Regering, de strategische adviesraden (behalve SERV) en een aantal entiteiten met rechtspersoonlijkheid: Toerisme Vlaanderen, Vlaamse Regulator voor de Media, Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, de administratieve diensten van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs, het eigen vermogen van het INBO en het Ondersteunend Comité van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Vanaf 2018 stappen ook de collega’s van VDAB, de Vlaamse Waterweg (samengesteld uit De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal) en de Vlaamse Landmaatschappij in. Kind en Gezin volgt in 2020.

Reacties

Zo moet het!

Katrien - Agentschap voor Onderwijsdiensten - 15/07/2016 - 02:12

Ik ben er zonet in geslaagd de beveiligingsapp te installeren via de handleiding die ik op deze pagina vond. Ben zelf zeker geen IT-genie, maar wil toch mee zijn met de digitale vooruitgang.
En kijk: het is me schitterend goed gelukt! Bedankt aan de redactie van de handleiding! Heel duidelijk en werkelijk hanteerbaar door leken.
Vanaf nu kan ik heerlijk vlimperen van op de trein :-)

Zalig!

Smet Deborah - Het Facilitair Bedrijf - 02/08/2016 - 11:39

Super snel geïnstalleerd & het werkt zoals het hoort => een aanrader voor iedereen...

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.