Uit de pers: Minder werkbare jobs bij de overheid

(Foto: ID/Lieven Van Assche)

Wat heb je deze week gemist? Het beste uit de pers en de Vlaamse overheid verzameld. 

 

Minder werkbare jobs bij de overheid

Het aandeel werkbare jobs in overheidsdiensten neemt af. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Innovatie & Arbeid van de SERV. In 2016 had ruim de helft (53,6%) van de personeelsleden bij de overheid een werkbare job.

Dat is nog steeds meer dan de werkbaarheidsgraad voor de hele Vlaamse arbeidsmarkt (51,0%), maar is een scherpe daling in vergelijking met vorige onderzoeken in 2007 en 2010, toen de werkbaarheidsgraad nog boven 60% lag. 'De daling die we sinds 2010 zien heeft vooral te maken met de toename van motivatieproblemen en werkstressklachten', concluderen de onderzoekers. De cijfers hebben betrekking op medewerkers van zowel federale, regionale als lokale overheden en overheidsbedrijven. Lees het volledige rapport op de site van de SERV.

 

Vlaamse overheid scherpt klimaatambities aan

De Vlaamse overheid scherpt haar klimaatambities aan. Het blijft de bedoeling om tegen 2030 minstens 40% minder CO2 uit te stoten en 27% minder energie te verbruiken, maar voortaan zal 2015 gebruikt worden als basis en niet langer 2005. De lat wordt een stuk hoger gelegd omdat verschillende doelstellingen al gehaald zijn, bijvoorbeeld de daling van de CO2-uitstoot ten gevolge van het energieverbruik. Lees meer op de site van De Standaard

 

Herman Teirlinck valt in de smaak

De Tijd maakte in het splinternieuwe Herman Teirlinckgebouw kennis met de werkplek van de Vlaamse ambtenaar 2.0. Bekijk de foto's en het filmpje voor een eerste indruk van ons nieuwste gebouw, dat op 20 september officieel geopend wordt.

 

Allebei justitieassistent, toch zo verschillend

Ilse Luyckx en Nancy Devroey zijn allebei justitieassistent bij het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Toch hebben ze een totaal verschillende job. Ilse werkt in Gent bij de Dienst Daderbegeleiding, Nancy doet aan slachtofferonthaal in Leuven. Lees hun verhaal op Sociaal.Net.

 

Belgische honing ontmaskerd

Bij de helft van de 'Belgische' honing die je koopt op de markt of in de buurtwinkel, blijkt toch van buitenlandse oorsprong te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Het Eén-programma 'Voor hetzelfde geld' deed ook de test

 

De kust is veilig

Op Vier loopt de reality-reeks 'De kust is veilig'. VLOOT en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust werkten deze zomer mee aan de opnames. De kans is vooral groot dat je de zeereddingsdienst en de medewerkers van het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum in actie zult zien.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.