Vergankelijke moddersoldaat van Toerisme Vlaanderen herdenkt Slag bij Passchendaele in Londen

Dinsdagochtend 25 juli 2017 onthulde Toerisme Vlaanderen een sculptuur op Trafalgar Square in centrum Londen. Het beeld was gemaakt uit zand en modder en stelt een vermoeide soldaat uit de Eerste Wereldoorlog voor. Op enkele dagen verging het opnieuw tot modder en zand en riep zo de ellendige omstandigheden op van de Slag Bij Passchendaele, die 100 jaar geleden plaatsvond. Het project is meteen ook het startpunt van een campagne over de herdenking van Passchendaele in de Westhoek.
 

Modderpoel

passchendaelec_awm_001220.jpg

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Derde Slag bij Ieper werd uitgevochten, één van de hardste veldslagen aan het Westelijk Front van de Eerste Wereldoorlog. Het dorpje Passendale, het einddoel van het offensief, zou er zijn naam aan geven. Op amper honderd dagen tijd vielen naar schatting 475.000 slachtoffers (doden en gewonden aan beide zijden), voor een tijdelijke terreinwinst van amper 8 kilometer.

Het zwaar gehavende landschap dat door de aanhoudende regen veranderde in een modderpoel, was voor de soldaten even levensbedreigend als het onophoudelijke geschut van de vijand of het nieuwe chemische wapen Yperiet/mosterdgas.

Hels

mudsoldier_trafalgar_square_006.jpg

The Mud Soldier is een sculptuur, gemaakt met zand en (een beetje) modder uit Flanders Fields. Het stelt een zittende soldaat uit WO I voor. Via een beregeningssysteem is deze sculptuur op enkele dagen vergaan en opnieuw opgelost tot modder.

‘De installatie brengt op symbolische wijze het leed van Passchendaele in herinnering, en verwijst zowel naar de soldaten als het helse oorlogslandschap’, zegt Lea Winkeler, projectleider bij Toerisme Vlaanderen. Passchendaele leeft sterk in het Verenigd Koninkrijk. ‘Er zijn veel Britten die geïnteresseerd zijn om dit moment in hun nationale en vaak ook familiale geschiedenis te herdenken. Met ‘The Mud Soldier’ wil Toerisme Vlaanderen deze Britten aanmoedigen om de komende maanden naar Vlaanderen te komen. Een bezoek aan de vroegere frontstreek is een ervaring die onze gedeelde geschiedenis helpt te begrijpen en een besef oproept van de kostprijs van oorlog.’

 

http://www.visitflanders.com/en/passchendaele/

 

Reacties

WOI - sculptuur in Londen

Mollu François - DKB - 03/08/2017 - 12:03

Well done.
Mooi initiatief en doet menig persoon diep nadenken over de gruwel en ellende die een oorlog met zich meebrengt.
Waarom????

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.