Vorig jaar meer en langere files op onze snelwegen

Ring rond Antwerpen (Foto: ID/Maarten De Bouw)
(Foto: Maarten De Bouw)

In 2016 werden de ochtendspitsen op de Vlaamse snelwegen amper langer, maar de avondfiles zijn wel fors langer én zwaarder geworden. 'De gemiddelde avondfile werd 16 km langer en telt nu 121 km. De ringwegen rond Brussel en Antwerpen blijven dé grootste knelpunten: tijdens de avondspits zijn ze goed voor 52% van alle files', zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Die cijfers komen uit het nieuwe jaarrapport van het Vlaams Verkeerscentrum, dat de evolutie schetst van het snelwegverkeer in Vlaanderen. 

 

Vrachtverkeer stagneerde

Vorige jaar is het verkeer op de snelwegen opnieuw toegenomen, met 0,8% op werkdagen en met 1,4% op zaterdagen. 'Die stijging is volledig te wijten aan de groei van het autoverkeer, want die van het vrachtverkeer stagneerde.'

 

Forse toename avondspits, vooral in Antwerpen

Terwijl de lengte van de gemiddelde ochtendfile op werkdagen in Vlaanderen, zo’n 145 km, nauwelijks wijzigde, vielen de avondfiles vorig jaar wel een pak langer uit: van 105 km in 2015 naar 121 km in 2016, dus 16 km erbij.

2016 klopte ook alle records op het vlak van filezwaarte, de combinatie van filelengte én fileduur. Dat is in de eerste plaats het gevolg van de forse toename van de avonddrukte. In de regio Antwerpen werden de avondfiles in één jaar tijd maar liefst 22% zwaarder, in Brussel 7% zwaarder.

 

Verzadiging alom voelbaar

'De toename van de avonddrukte is algemeen en doet zich voor in alle maanden. Er is duidelijk sprake van oververzadiging. Zodra er één incident gebeurt, loopt het verkeer helemaal vast', zegt Peter.

Bovendien staan er nu ook dagelijkse files op plaatsen waar daar tot voor kort geen sprake van was. Op de E313 tussen Tessenderlo en Lummen bijvoorbeeld. Daar is in twee jaar tijd een structurele file ontstaan tijdens de avondspits.

Die structurele files lossen bovendien ook veel minder vlot op dan vroeger.

 

Het volledige rapport 'Verkeersindicatoren 2016' kan je nalezen op www.verkeerscentrum.be.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.