ZOMERREEKS DIEREN: Pierre en zijn paarden

Paard Nina staat klaar om Pierre te helpen bij het boomslepen in natuurgebied Drongengoed in Knesselare
Paard Nina staat klaar om Pierre te helpen bij het boomslepen in natuurgebied Drongengoed in Knesselare

“We verstaan elkaar met een simpele ju en djuk ”

Dieren die werken voor de Vlaamse overheid, je vindt ze op de meest onverwachte plekken. Wij vonden trekpaard Nina in een bos in Knesselare.

Nina staat klaar om groenarbeider Pierre Vandebuerie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) te helpen bij het boomslepen. Ook trekpaarden Rani en Carlos helpen hem dagelijks bij zware klussen. Pierre werkt liever met paarden dan met machines, ook al is hij daarmee de enige bij het agentschap: 'Ze zijn efficiënt, en ze beschadigen het bos niet. Mijn band met de paarden is niet te beschrijven, ik krijg er zoveel liefde van.' Als we aankomen aan het terrein van ANB in Wingene, staan de paarden al klaar. Straks zullen ze in het bos- en natuurgebied Drongengoed in Knesselare bomen wegslepen bij de zogenaamde eerste dunning. Maar eerst praten we met Pierre die bij het ANB pionierswerk verricht.

Geen nostalgie
Het heeft Pierre twee jaar gekost om zijn collega’s bij te overtuigen om een deel van het bos- en natuurwerk met paarden te doen. “Het werken met trekpaarden in de bosbouw was in Vlaanderen zo goed als verdwenen. In het begin hadden mijn collega’s argwaan omdat ze dachten dat ik het uit nostalgie deed. Ik moest ook de boswachters overtuigen om aan mijn paarden te denken als ze een karweitje hadden.”

Trekpaard helpt groenarbeider Pierre bij het boomslepen in natuurgebied Drongengoed in Knesselare.

Nina helpt groenarbeider Pierre bij het boomslepen: 'Paarden maken de ondergrond niet kapot en kunnen makkelijker door kleine openingen in het bos'.


Geen schade
Werken met paarden heeft zo zijn voordelen. “Bij het aanplanten van een bos worden de bomen op een meter afstand van elkaar gezet. Na ongeveer 25 jaar moet er een eerste dunning gebeuren, waarbij bomen worden weggehaald zodat de blijvers kunnen aandikken. Daarvoor gebruiken we paarden, omdat de tussenruimte te klein is voor machines. Ook bij verdere dunningen, zeker in natte bossen, kan de uitrijwagen veel schade aanrichten aan de bodem en de jonge bomen. Dat heb je niet met paarden.”


Efficiënter
Het uitslepen van bomen is ook efficiënter als de afstand niet groter is dan 100 meter. De paarden slepen de bomen tot aan de rand van het bos, waarna vrachtwagens de gestapelde boomstronken ophalen. Pierre gebruikt de paarden ook om hooi van natte terreinen af te voeren, heidevlakten te maaien of andere bos- en natuurbeheerwerken.

Groenarbeider Pierre met zijn trekpaard ..., klaar voor het zware werk.

Pierre en zijn trekpaard Nina: 'Ze is een Ardens trekpaard. Maar we hebben hier ook twee Brabantse trekpaarden: Rani en Carlos. Ik ken hun karakters door en door.'


Intense band
“Om dit te doen, moet je echt van paarden houden. Ik ben er alle dagen mee bezig, van ’s morgens tot ’s avonds.” Zijn band met de Brabantse trekpaarden Rani en Carlos en het Ardens trekpaard Nina is intens. “Ik ken hun karakters door en door. Ze hebben geen taal nodig, want we verstaan elkaar met een simpele ju en djuk, zoals Willem Vermandere ooit zong. Het is belangrijk om elkaar goed aan te voelen. Door die klik weet je wat je paarden aankunnen en hoe ze op verschillende situaties zullen reageren. Ik heb ooit een paard moeten wegdoen omdat het te veel panikeerde en dus onbetrouwbaar was.”


Warm maken voor paarden
Pierre heeft een goede fysieke conditie en dat is ook nodig: “Je zit de hele dag buiten, in alle weersomstandigheden. Maar je krijgt er zoveel liefde voor terug.”
Hij probeert ook anderen warm te maken voor het beroep. Zo geeft hij tijdens de Week van het Bos demonstraties en af en toe leidt hij ook mensen op. “Er bestaat hier geen opleiding voor, je moet de stiel in de praktijk leren. Dertig jaar geleden trok ik naar de Ardennen om tegen kost en inwoon de knepen van het vak te leren. Het is zeker een beroep met toekomst, want er zal steeds meer een beroep gedaan worden op paardenkracht in het natuur- en bosbeheer.”

Reacties

geeft een warm gevoel!

martinez yannick - het Facilitair Bedrijf - 11/07/2017 - 01:30

Meerdere collega's bij ANB, het Facilitair Bedrijf en GDPB hebben samen met leverancier Volvo Trucks Belgium en hun onderaannemer Carrosserie De Bruecker samengewerkt om aan Pierre Vandebuerie voor zijn 3 trekpaarden een vrachtwagen voor paarden transport te leveren. Met woongedeelte, want op verplaatsing overnacht Pierre ook steeds bij zijn paarden. Dit is een project die mij steeds zal bij blijven, niet alleen omdat dit geen alledaags product is voor een aankoper, maar vooral door de enorme passie en liefde voor zijn werk(paarden) die Pierre bij ieder overleg uitstraalde.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.