Column: Beleefd

Veerle Van den Broeck
Veerle Van den Broeck, redacteur bij 13 (foto: Lieven Van Assche)

Hij is er eindelijk: de Pallietertunnel in Lier. Na twee jaar stoppen de collega's van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de werken aan het kruispunt vlak bij mijn huis.

Ein-de-lijk, hoor ik je denken, na twee volle jaren ellende. Niets is minder waar. Het is gedaan met de rust en ik vind dat verdomd jammer.

Het was ook een bijzonder leerrijke periode op een heel ander vlak. Ik zag hoe ‘de mensen’ reageren op ‘de overheid’. Dat was op z’n zachtst gezegd euh … boeiend.

Zweethanden

Zelf was ik maar wat blij toen bleek dat AWV ons ‘zwarte’ kruispunt grondig ging aanpakken. Gedaan met zweethanden achter het stuur, juichte ik. Want op ons kruispunt deden chauffeurs de gekste dingen en er gebeurden ook vaak ongevallen. Zo kwamen Louis Neefs en zijn vrouw er in 1980 om op kerstdag.

Groot was mijn verbazing toen tijdens de bewonersvergadering bleek dat mijn stadsgenoten mijn enthousiasme niet deelden. AWV kreeg de wind van voren. Aan basisbeleefdheid doen sommige mensen uit mijn buurt blijkbaar niet. Het was ronduit beschamend hoe ze Lieven en Peter van AWV de huid vol scholden.

Rommel

Onterecht dan nog. Er werd hen verweten dat de vorige aannemer zijn rommel nog niet had opgeruimd. Dat je de stad niet meer zomaar kan doorkruisen met de auto (stel je voor, een autoluwe stad in 2016!). Beslissingen van het lokale bestuur.

Dat het voor een buitenstaander niet uitmaakt wie de opdrachtgever is, begrijp ik nog. Het is ‘de overheid’ die haar rommel niet opruimt, het is ‘de overheid’ die hen treitert. Maar wil dat daarom ook zeggen dat mensen ‘de overheid’ mogen uitschelden? Wel van nieuwkomers vragen dat ze zich integreren, maar zelf enige basisbeleefdheid aan de dag leggen, ho maar.

Uit mijn bed gedrild

Eerlijk: één keer was ik niet happy omdat een aannemer het nodig vond te boren tussen kwart over zes en kwart voor zeven ’s morgens. Terwijl ik pas om één uur in mijn bed lag.

In plaats van het uit te schreeuwen op sociale media heb ik de collega’s van AWV een vriendelijk mailtje gestuurd met de vraag of de aannemer mensen niet op voorhand kon waarschuwen. Waarop ik een heel vriendelijke mail terugkreeg en er de volgende keer netjes een waarschuwingsbriefje in de bus stak.

Genoeg info

Mag ik tot slot mijn column even misbruiken om een pluim te steken op de hoed van de AWV-collega’s? Ik kon op elk moment de info vinden die ik nodig had. Er waren bewonersvergaderingen, een nieuwsbrief bij elke verandering in de omleiding, een duidelijke website … Ik kijk er alvast naar uit om  volgende week voor de eerste keer over het dak van onze tunnel te rijden. Zonder zweethandjes.

 

Reacties

Beleefd, het vergeten woord in de opvoeding van tegenwoordig

Steve Rutten - Limburg - 25/04/2016 - 07:47

Ik ben blij dat er toch nog mensen beleefdheid belangrijk vinden. Jammer genoeg zijn er steeds minder mensen die dat als basis aan hun kinderen leren. Ik leer mijn dochter dat je niet beleefd moet zijn voor anderen, maar voor jezelf, behalve dat het een correcte manier is voor met mensen om te gaan, ga je toch merken dat zelfs in deze barre tijden, je (meestal) sneller hulpvaardigheid zal vinden als je vriendelijk en beleefd bent. Hopelijk is het ooit weer 'cool' om beleefd te zijn.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.