Column: Gewoon doen

Seppe Dams in shop Toerisme Vlaanderen Brussel
Seppe Dams, beleidsmedewerker Vakantieparticipatie bij Toerisme Vlaanderen

Seppe Dams is beleidsmedewerker Vakantieparticipatie bij Toerisme Vlaanderen, maar werkte in een vorig leven ook rond Cultuur en rond organisatieontwikkeling bij de Vlaamse overheid en heeft zo heel wat collega's leren kennen.

Ik loop al even te denken over een column. Niet over deze column, maar die van 13-redacteur Maarten, geschreven net voor zijn afscheid bij de Vlaamse overheid. Hij heeft het over twee denkbeeldige vrienden, Jan en Piet. Jan is de denker, een beleidsmens. Met al zijn grote ideeën werkt hij vaak stevig op de zenuwen van Piet, een doener, een terreinmens. Maarten ziet het conflict en wil het vermijden, maar weet niet hoe.

Zelf herken ik dat verhaal maar al te goed. Ik ben jarenlang beleidsmedewerker geweest met grote ideeën over jongeren en jeugdwerk in Vlaanderen. Mijn collega’s die subsidies regelden, hebben meer dan eens met hun ogen gerold toen ik met een of ander nieuw idee kwam aanzetten. De echte jeugdwerkers die dag in dag uit met jongeren te maken hadden, nog veel meer.

Volle goesting

Toen ik later voor het Agentschap voor Overheidspersoneel ging werken, kreeg ik minder confronterende blikken. Ik moest er departementen en agentschappen ondersteunen bij hun strategische oefeningen. Dat had er wellicht alles mee te maken. Ik werkte er vooral met beleidscollega’s, volbloed Jannen. Maar zodra ik dieper in zo’n strategisch traject raakte, werd het tijd om meer mensen te betrekken. En dan kwamen ook de Pieten aan de beurt, de terreinmensen. En die zaten daar niet altijd met de volle goesting. Hoewel.

Toen heb ik er te weinig bij stilgestaan, maar nu zie ik het beter. Ik werk nu bij het Steunpunt Vakantieparticipatie (een onderdeel van Toerisme Vlaanderen) en ik ben daar Jan en Piet tegelijk. Of toch een beetje. Gezien mijn verleden durft die denkende Jan, die beleidsmens, af en toe nog de bovenhand nemen.
Natuurlijk wordt er ook bij ons met de ogen gerold. Maar er is iets veel sterkers wat ons bindt en daar zetten we op in: we doen wat we doen omdat iedereen recht heeft op vakantie. Op die maatschappelijke focus stellen we geregeld scherp. Dan gaan we op zoek naar wat we echt willen realiseren. Elk afzonderlijk, maar ook als team. En dan - en dit is echt belangrijk - kijken we hoe we die wens meteen, op korte termijn, concreet kunnen maken. En doen we dat. Met vallen en opstaan, maar altijd met in het achterhoofd waarom we het doen.

Op die manier kijken we ook naar onze verhouding met de sector: we gaan samen voor vakantie voor iedereen. We spreken daarom steeds minder over het Steunpunt, maar over het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Omdat wij als overheid maar een stukje zijn van dat netwerk, samen met die talloze sociale organisaties en toeristische aanbieders. Iedereen is nodig. Of ze nu Jan of Piet heten.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.