Gratis naar docu over Europeanen en vluchtelingen

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Migrant organiseert UNRIC samen met het Departement Buitenlandse Zaken op maandag 18 december een Cine ONU filmvoorstelling in Leuven (Cinema ZED).

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt de Vlaamse regisseur Guido Hendrikx op nietsontziende wijze de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen. Een groep vluchtelingen neemt plaats in een onthaalklas op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht.

Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

Hoe moeten we dit meerkoppige EU-migratiebeleid laten samensporen met Artikel 13 van de Universele verklaring van de Rechten van de Mens 'Eenieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat. Eenieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren'?
 

Paneldiscussie

Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten?

De film wordt gevolgd door een paneldiscussie met ruimte voor vragen, waarbij de Vlaamse overheid vertegenwoordigd wordt door Marlies Stubbe, Beleidsadviseur Integratie van het Departement Kanselarij en Bestuur.
 

Deelnemen

Deelname is gratis, maar gezien het beperkt aantal plaatsen vragen we graag je alleen in te schrijven als je echt kunt komen, en dit uiterlijk op 12 december  via multilateraal@vlaanderen.be Opgelet: deze vereiste geldt eveneens voor een eventueel vergezellende partner (graag ook naam en voornaam vermelden). Gelieve niet te registreren via de website van UNRIC om dubbelboekingen te vermijden.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.