Gemiddeld 11,4 dagen ziek

Foto: Viktor Hanacek

We waren gemiddeld 11,4 dagen ziek in 2015. Dat is bijna een volle dag meer dan in 2014. Ook in de privésector en bij de federale overheid zijn mensen gemiddeld langer ziek, dus de Vlaamse overheid is geen uitzondering.

Er is echter een verschil per opleidingsniveau.

  • A: 7,9 dagen
  • B: 8,6 dagen
  • C: 9,2 dagen
  • D: 13,1 dagen

Er is geen onderzoek gedaan naar waarom collega’s van niveau D vaak langer ziek zijn dan die van niveau A. Bij A, B en C zien we vooral stressklachten als voornaamste ziektebeeld, bij D’s zijn dit rugklachten.

 

Stress


Dat stressklachten veelal aan de basis liggen, is niet verwonderlijk, zegt Jessy Van Dousselaere van het Agentschap Overheidpersoneel. 'De werkdruk is enorm gestegen en er zijn veel veranderingstrajecten en fusies waardoor de rol van sommige medewerkers verandert. Er komt ongelooflijk veel informatie op ons af, het is alsof we elke dag opnieuw 174 kranten zouden lezen. Ook willen we in alles de beste zijn en hebben we het afgeleerd om eens niets te doen.'

Daarom kwam er dit jaar een actieplan tegen stress en burn-out. “Een burn-out wordt meestal niet alleen veroorzaakt door werkstress, maar een motiverende werkcontext waar je je goed voelt, kan problemen vermijden. Het plan legt de nadruk op preventie, informatie en een gezonde levensstijl. Zowel de werknemers als de werkgever spelen hierin een rol. Tegelijkertijd wil het plan ook collega’s helpen die al een burn-out hebben.”
 
Meer over het plan lees je op 13.vlaanderen.be/actieplan en op overheid.vlaanderen.be/burn-out.

 

 

Reacties

meervoudige oorzaken, niet alleen de job zelf

willem coppens - waterwegen en zeekanaal nv( vanaf 1/1/17 De Vlaamse Waterweg) - 02/12/2016 - 03:56

Persoonlijk denk ik dat we met zijn allen teveel tegelijk én nog eens maximaal willen doen én verwerven naast de eigenlijke job (en soms kroost) .Het is dus in een aantal gevallen het " extern postzegels verzamelen "dat de stress-emmer doet overlopen .
Daarnaast is er natuurlijk ook de file-gevoeligheid van ons vervoerssysteem dat een belangrijke stressbron is , de veralgemeende invoering van deeltijds PTOW lijkt me daarom één van de beste maatregelen die de laatste jaren genomen werden om burn-out te beperken. Nu nog het verwachtings-niveau én ambitieniveau van vele collega's wat temperen en de interne communicatiestromen wat downscalen want velen onder ons hebben en mogen nog vele jaren voor de V.O. werken.

combinatie

Marie Proost - Jongerenwelzijn - 04/12/2016 - 05:49

Beste,

ik kan meespreken als 'ervaringsdeskundige' rond stress en burnout en meestal is het een combinatie van privé en werk dit teveel wordt. Wat is spijtig vind is dat er zo weinig begrip kan zijn van collega's. Je krijgt dan opmerkingen van: 'ja ik ben ook wel eens moe' terwijl burnout veel meer is dan enkel moe zijn en aan zo een collega's proberen uitleggen hoe je je voelt is al op voorhand gedoemd.
Ik heb echter niet te klagen over begrip van mijn teamverantwoordelijke.
Waarom wordt de 'ervaring' van ex-burnouters niet ingezet of geraadpleegd bij de 'aanpak' ervan. Ik kan bijna perfect de mensen aanduiden die richting burnout gaan omdat het zo herkenbaar is voor mij.

Reactie toevoegen

Uw bericht wordt door onze redactie bekeken voor het op de site wordt geplaatst

Anonieme reacties worden niet gepubliceerd. We behouden het recht om lange reacties in te korten.